Betere zorg op minder m²

Om onze patiënten de beste zorg te kunnen blijven bieden, bouwen we op onze locatie Nijmegen aan de toekomst met een nieuw OK-complex en een nieuwe revalidatievleugel. Dat klinkt alsof we flink gaan uitbreiden in vierkante meters. Het tegendeel is echter waar. We geven tien tot vijftien procent van de bebouwde oppervlakte terug aan de natuur.

Efficiënter gebruik van de ruimte

Vastgoed kost geld. Dat staat vast. Hoe we het vastgoed gebruiken en inrichten, is echter flexibel. “Zo bleek bijvoorbeeld dat we de ruimte op onze poliklinieken efficiënter konden gebruiken”, zegt Ben Elsenaar, die samen met Martijn Oude Luttikhuis (beiden van adviesbureau D2 Ontwikkeling) de bouwdirectie vormt van dit traject. “Doordat we de ruimte in de kliniek efficiënter gaan gebruiken, hebben we genoeg aan minder vierkante meters. Bijkomend voordeel is dat er daardoor meer ruimte komt voor natuur rondom de kliniek.” Als de nieuwbouw in 2019 klaar is, komt er een rolstoeltoegankelijke binnentuin van 3.000 vierkante meter.

Flexibel bouwen met het oog op de toekomst

“Zorginstellingen bouwen momenteel nog te groot”, aldus Mark Van Houdenhoven, bestuursvoorzitter van de Sint Maartenskliniek. “Zorg verdwijnt uit ziekenhuizen en gaat steeds meer naar de eerste lijn – zoals de huisarts en fysiotherapeut - en naar de patiënt thuis. Je moet dus minder bouwen dan je nu hebt staan, ook al groeit het aantal patiënten aan wie je de zorg levert.” Elsenaar haakt hierop in: “De omzet van de kliniek is niet zeker, de kosten van het vastgoed wel. Het is dan ook belangrijk om flexibel te bouwen. Dat moet ook wel, want de ontwikkelingen in de zorg gaan tegenwoordig zo snel. Sneller dan de bouw en de tijd dat je gebouw meegaat.”