Veiliger opereren in een fijnere omgeving

Wereldprimeur met radicaal vernieuwde OK's

De Sint Maartenskliniek in Nijmegen krijgt als eerste ziekenhuis een compleet nieuw ontworpen concept voor operatiekamers. De nieuwe operatiekamers (OK’s) zijn veiliger, eenvoudiger, effectiever en efficiënter. Er is minder kans op infecties, op menselijke fouten en meer comfort voor patiënten en het operatieteam. Ontwikkelaar en leverancier van dit OK-concept is Optimus, opgericht door neurochirurg John Mangiardi met als doel om de risico’s uit de OK’s te elimineren.

Weg met pendels!

Orthopedisch chirurg Koen Defoort van de Sint Maartenskliniek: “Het concept van de operatiekamer is opnieuw uitgevonden. Deze OK’s zijn radicaal anders en ontworpen op basis van input van chirurgen en OK-personeel. Het mooie is dat verschillende technieken, ook uit de niet-medische wereld, worden samengevoegd. Voor operateur en OK-personeel wordt het een aangename omgeving om in te werken, zonder storende factoren zoals de pendels met lampen die er nu zijn. Er staat ook veel minder vaste apparatuur in de nieuwe OK’s. Voor elke operatie wordt alleen binnengebracht wat nodig is. Dat resulteert in een rustige ruimte, zonder veel dingen die de aandacht kunnen afleiden. Daarmee creëren we bovendien een veiliger en aangenamer omgeving voor de patiënt.”

In Barcelona bouwde John Mangiardi een proefopstelling van zijn Optimus OK, waar ook geregeld operaties worden uitgevoerd. De Sint Maartenskliniek voert als eerste ter wereld zijn concept door in een compleet operatiecomplex.

Weg met ergernissen!

De Amerikaanse neurochirurg John Mangiardi (de oprichter van Optimus) stoorde zich jarenlang aan de risico’s en het gebrek aan comfort in operatiekamers. Daarom bedacht hij een geheel nieuw OK-concept om deze ergernissen op te lossen. Op maar liefst 386 punten verbeterde hij de operatiekamer. Voor dit concept paste hij veelvuldig bestaande technieken van buiten de zorg toe. Zo leende hij het idee voor de belichting van de theaterwereld. In plaats van pendels met lampen die je tijdens een operatie telkens moet verplaatsen, zit de verlichting nu volledig geïntegreerd in het plafond. De chirurg heeft op deze manier altijd het beste licht. Ook is er geen gevaar meer van mogelijk neerdwarrelende stofdeeltjes als een pendel wordt bewogen.

Weg met infecties!

De kans op infecties wordt geminimaliseerd door een wekelijkse ontsmetting met ozon. Een concept dat nog nooit in een OK is toegepast. Ozon doodt op een zeer effectieve wijze bacteriën, schimmels en virussen. De wanden van de OK’s zijn bovendien naadloos en vermengd met kleine metaaldeeltjes, waardoor er geen vervuiling in de wand kan komen. “Voor de luchtbehandeling in de OK’s hebben we gekozen voor het innovatieve systeem van Opragon”, vertelt Defoort. “Dit systeem brengt het infectierisico nog verder omlaag en zorgt voor een aangenamere temperatuur voor de patiënt en het operatieteam. En dat storende gezoem is ook voorbij. Het nieuwe luchtbehandelingssysteem maakt namelijk veel minder geluid dan het normale systeem op een OK.”

Weg met complexiteit!

De hoeveelheid aan complexe systemen in een OK is gigantisch. Vaak communiceren die systemen (hardware en software) niet optimaal met elkaar en worden ze allemaal op een andere manier bediend. In de nieuwe OK’s staat in de eerste plaats veel minder apparatuur. Daarnaast is de bediening van de wel aanwezige apparatuur op een slimme manier geïntegreerd: alle technische en medische systemen worden aangestuurd door één tablet. Dat werkt veel eenvoudiger, efficiënter en veiliger dan allemaal losse bedieningen.

Continu verbeteren

De Sint Maartenskliniek wil de zorg continu verbeteren, onder andere door te zoeken naar nieuwe mogelijkheden, technologieën en toepassingen. Wij kijken daarvoor ook buiten de zorgwereld. Deze ambitie, deze werkwijze geldt ook voor onze nieuwe OK’s. Als eerste ziekenhuis ter wereld omarmt de Sint Maartenskliniek dit unieke en radicaal vernieuwende OK-concept. Wij zijn ervan overtuigd dat dit de komende decennia de wereldwijde standaard wordt op OK-gebied.


In de tweede helft van 2019 vinden naar verwachting de eerste operaties plaats in ons nieuwe OK-complex.

veiliger, eenvoudiger, effectiever en efficiënter


"Voor chirurg en OK-personeel wordt het een fijne omgeving om in te werken, zonder storende factoren zoals de pendels met lampen die er nu zijn. Daarmee creëren we bovendien een veiliger en aangenamer omgeving voor de patiënt.”

Orthopedisch chirurg Koen Defoort