JCI-accreditatie met vlag en wimpel behaald

De Sint Maartenskliniek haalde in december de JCI-accreditatie, een internationaal keurmerk voor kwaliteit en veiligheid in ziekenhuizen. Vier auditoren toetsten gedurende vijf dagen de kwaliteit van zorg in de Sint Maartenskliniek op zo’n 1100 normen. Zij noemden onze zorg ‘excellent’.

De Sint Maartenskliniek heeft het leveren van excellente, veilige zorg hoog in het vaandel staan. Wij vinden het erg belangrijk om onze zorg voortdurend verder te verbeteren, Uit de audit bleek dat de Sint Maartenskliniek in de patiëntenzorg aan alle normen voldeed. Daar zijn we heel trots op. Eerder spraken de auditoren al hun grote waardering uit voor de eerlijke, enthousiaste en betrokken medewerkers. Zij vonden de betrokkenheid 'fantastic' om te zien. De JCI is een door de World Health Organisation (WHO) erkende organisatie die wereldwijd zorginstellingen toetst. JCI is anders dan andere kwaliteitskeurmerken. Het draait om de zorg voor de patiënt in de dagelijkse praktijk. Het beoordeelt niet alleen of protocollen en zorgplannen netjes op papier staan, maar JCI kijkt vooral naar wat ervan in de praktijk terecht komt. JCI vraagt van de zorgverlener altijd te kijken waar de zorg beter kan.

Excellent

De beste behandeling en zorg voor de patiënt. Excellent in gastvrijheid. En uitblinkend in de zorg voor ons personeel. We acteren op het allerhoogste niveau, in de gehele kliniek.

Deelname aan Topdokters

Revalidatiearts Ilse van Nes was in 2020 te zien in seizoen 2 van Topdokters. “Toen ik werd benaderd, was dat een hele eer, want het is een heel mooi programma”, zegt ze. “Het is natuurlijk een goede kans om kijkers een beter begrip van dwarslaesie te geven en wat onze revalidanten allemaal meemaken. Daarnaast is het natuurlijk leuk om ons vak te laten zien.” Naast Ilse werden ook enkele revalidanten gevolgd. Ieder met eigen uitdagingen in het revalidatietraject. Ilse: “Er speelt meer dan ‘niet kunnen lopen’. Omgaan met doorligwonden, spasmen, maar ook de blijdschap van weer kunnen lopen in een exoskelet. Bijna alles is voor de revalidanten een grotere uitdaging dan voor mensen die geen dwarslaesie hebben. Aankleden, boodschappen doen, noem maar op. Dwarslaesie is topsport. Geluk zit niet in je benen. Voor de meeste mensen zit het in de regie kunnen hebben over je leven en de contacten die je met anderen hebt. Ik hoop dat ik de kijkers dat heb kunnen meegeven.”

Bart van den Bemt benoemd tot bijzonder hoogleraar

Onze collega Bart van den Bemt, apotheker en onderzoeker, is op 1 maart 2020 benoemd tot bijzonder hoogleraar Personalized Pharmaceutical Care aan het Radboudumc. Binnen deze leerstoel zal hij onderzoeken hoe het geneesmiddelgebruik van de patiënt effectiever, veiliger en doelmatiger gemaakt kan worden. Bovendien is hij naast zijn functie als medisch manager Farmacie vanaf 1 september 2020 ook Chief Research Officer van de Sint Maartenskliniek. Met die benoeming koos de Sint Maartenskliniek voor een meer inhoudelijke aansturing van Research & Innovatie. Prof. dr. Bart van den Bemt is als senior onderzoeker en bijzonder hoogleraar personalized pharmaceutical care een boegbeeld voor die afdeling.