Patiënt neemt eigen medicatie mee

In juni zijn de afdeling Orthopedie en Apotheek gestart met het stimuleren van gebruik van thuismedicatie en medicatie in eigen beheer door patiënten. Een combinatie van nieuwe werkwijzen die nog in geen enkel ander ziekenhuis bestond. Patiënten krijgen hiermee zelf de regie over hun medicijnen. Ook biedt het de patiënten comfort: als patiënt neem je je eigen vertrouwde medicatie vanuit huis mee en kun je al in het ziekenhuis wennen aan nieuwe medicatie. Medicatie in eigen beheer is niet alleen goed voor de patiënt; het zorgt ook voor efficiëntere processen, minder verspilling en een betere medicatieveiligheid. Bovendien versterkt het de samenwerking tussen de verpleegafdelingen en de apotheek. De reacties van de patiënten zijn zeer positief.

Bekijk het filmpje over deze combinatie van nieuwe werkwijzen die nog in geen enkel ander ziekenhuis bestond.

Innovatief

We blijven onderzoeken en innoveren. Met de beste partners binnen en buiten de zorg. Altijd op zoek naar een nog betere behandeling. Zodat patiënten sneller hun bewegingsvrijheid terug hebben.

Uitkomsten studie exoskelet

Eind 2020 publiceerden onderzoekers van de Sint Maartenskliniek de grootste Europese studie naar het thuisgebruik van het exoskelet. Een exoskelet is een soort robotpak, waarmee mensen met een dwarslaesie weer kunnen staan en lopen. De Sint Maartenskliniek startte dit onderzoek in 2015 met de aanschaf van 2 exoskeletten. Na training en voorbereiding in de kliniek, kreeg elke deelnemer het robotpak voor een periode van 2 weken mee naar huis. Daar konden zij het exoskelet compleet naar eigen inzicht en behoefte gebruiken. In totaal deden 25 revalidanten mee aan het onderzoek. De belangrijkste uitkomsten waren dat de deelnemers het exoskelet vooral gebruikten voor looptraining en voor een betere sociale interactie. Anderen mensen staand kunnen ontmoeten en ‘recht in de ogen’ kijken, bleek een heel welkom effect van het exoskelet. Verder leverde het onderzoek inzichten op in het robotpak zelf. Een volgende stap van de onderzoekers is om te kijken of het robotpak kan worden verbeterd. Bijvoorbeeld door het exoskelet te voorzien van sensoren, die de revalidant waarschuwen om zijn/haar balans te verbeteren. Daarmee kan het pak gemakkelijker worden gebruikt.

image

Meer weten over het exoskelet? Beluister dan aflevering 3 van onze podcast Verder in Beweging.

"Artrose over 10 jaar de wereld uit"

Op 30 september ondertekenden de Sint Maartenskliniek, het Radboudumc, Universiteit Twente, Roessingh Research & Development en Roessingh Revalidatie Centrum een overeenkomst. Het samenwerkingsverband ICMS was opgericht. Hun doel: door baanbrekend onderzoek aandoeningen op het gebied van houding en beweging verhelpen.

Het ICMS (Interdisciplinary Consortium for Clinical Movement Sciences & Technology) richt zich op de volle breedte van het houding- en bewegingsspectrum. Van (fundamenteel) onderzoek tot directe toepassingen in de patiëntenzorg, en het doorrekenen van de macro-economische effecten op het gebied van gezondheid. Dankzij de bundeling van unieke medische en technologische expertise vormt ICMS de komende tien jaar een Europees Topcentrum voor wetenschappelijk onderzoek, bedrijvigheid en zorginnovatie. “Door samenwerking boven onderlinge concurrentie te plaatsen, delen we kennis en ons netwerk. Bovendien hebben we op deze manier een groter budget, waardoor we meer bereiken”, vertelt prof. dr. Theo Mulder, interim voorzitter van het dagelijks bestuur van ICMS. De ambities zijn groot. Zo moet over tien jaar het aantal dwarslaesiepatiënten dat volledig afhankelijk is van een rolstoel met 80% zijn afgenomen. Daarnaast zal over 10 jaar revalidatie in de thuissituatie met virtual reality en slimme sensoren normaal zijn. Ook kan artrose binnen 5 jaar vroegtijdig opgespoord worden met slimme sensoren, biomarkers en bewegingsanalyse. En zal de behandeling bestaan uit maatwerkprotheses, injecties om het beschadigd kraakbeen bij artrose te behandelen en nieuwe geneesmiddelen op maat.